Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ημερίδα για εκπαιδευτικούς

Ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα: "Δημιουργική γραφή" πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων την Τετάρτη 28/3/2012 και ώρα 17:30.
Την ημερίδα  παρακολούθησαν, εκπαιδευτικοί του σχολείου, καθώς και γονείς εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Εισηγήτρια: Σβορώνου Ελένη

H ημερίδα στα ΜΜΕ :
firmani.gr
haberi.gr 
Πρωϊνός Λόγος (σελ.6)


Ο χαιρετισμός του Δ/ντη για την ημερίδα :

Αξιοτιμε κ. Διευθυντα Α/θμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων
κα. Σχολική σύμβουλε 6ης σχολικής περιφέρειας
κα. υπεύθυνη σχολικών εκδηλώσεων
κ. Προϊστάμενε Εκπαιδευτικών Θεμάτων
κ. Πόεδρε του συλλόγου γονέων
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του συλλόγου διδασκόντων, φοιτήτριες του ΠΤΔΕ και γονείς εκπαιδευτικοί των μαθητών του σχολείου μας.
Στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του θεσμού της φιλαναγνωσίας σε όλες τις τάξεις του ολοήμερου Δημοτικού σχολείου με ΕΑΕΠ στο σχολείο μας εκτελείται ένα πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων.
Καλέσαμε λοιπόν την συγγραφέα κ Σβορώνου Ελένη η οποία αποδέχτηκε την πρόσκληση και είναι κοντά μας.
Την ευχαριστούμε θερμά και την καλωσορίζουμε.

Η Ελένη Σβορώνου είναι Φιλόλογος, με ειδίκευση  στην Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς  από το Πανεπιστήμιο του Birmingham (1993). Από το 1994 εργάζεται στο WWF Ελλάς, συντονίζοντας την εθελοντική εργασία, το παιδικό τμήμα της οργάνωσης, το Panda Club και προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Σήμερα είναι υπεύθυνη της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης που σχεδιάζει, παράγει και εμψυχώνει προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με το ευρύ θέμα «Οικολογικό Αποτύπωμα και Καθημερινότητα» και ειδικότερα θέματα: κλιματική αλλαγή, γεωργία-διατροφή-περιβάλλον και δάσος.
Έχει εκδώσει 14 παιδικά βιβλία (Το Πάντα, Αρχαία Αθήνα, Στα Ίχνη του Ιάσονα, Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Ερευνητές και Ο Τζιτζικο-Περικλής Μεγάλος Συνθέτης της Ελλάδας, ο Τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης και ο Τζιτζικο-Περικλής και η Πέμπτη Εποχή από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, η τετραλογία Ιστορίες για τα Σκουπίδια, Πίσω στο Δάσος μου, Ένα Δελφίνι στο Σαλόνι μας και Ηλεκτρικές Ιστορίες, καθώς και το μαθητικό ημερολόγιο-ιστορία 2010 Αποστολή Πλανήτης Γη από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, Πότε θα γίνω καλά; έκδοση της Olvos Science, και Σώστε τη Γοργόνα, από τις εκδόσεις Δίπτυχο) ενώ αρθρογραφεί τακτικά στην παιδική εφημερίδα Ερευνητές. Διηγήματά της ενήλικης λογοτεχνίας έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικό έργο των εκδόσεων Μίνωας και στο περιοδικό (Δε)κατά. Διδάσκει δημιουργική γραφή με θέμα το Παιδικό Βιβλίο στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Έχει συντονίσει τον Κύκλο Οικολογίας και έχει διδάξει το μάθημα «Οικονομία και Περιβάλλον» στο Λύκειο της Σχολής Μωραϊτη (2007-08).
Έχει ασχοληθεί  και έχει γράψει μελέτες και άρθρα  για τον οικοτουρισμό και την  ήπιο τουρισμό. Έχει εμπειρία, τέλος, στον συντονισμό εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.  
Κυρίες και κύριοι κατά την διάρκεια της εκτέλεσης του προγράμματος γνωρίσαμε το συγγραφικό έργο της κ. Σβορώνου και σε μια από τις συζητήσεις μας στο σύλλογο διδασκόντων προέκυψε αυθόρμητα και αβίαστα η ιδέα να αξιοποιήσουμε την παρουσία της στο σχολείο μας και στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης  να μας παρουσιάσει απόψε το θέμα «Δημιουργική γραφή».
Θεωρώ απαραίτητο να σας αναφέρω και να σας θυμίσω τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς με την έλλειψη των βιβλίων, τις οικονομικές δυσκολίες της πατρίδας μας και την τραγική μείωση των χρημάτων στην εκπαίδευση και στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Για μας τους δασκάλους η καλύτερη επιλογή ήταν να κάνουμε την δυσκολία ευκαιρία. Πράγματι αναζητήσαμε λύσεις και με ιδέες και προτάσεις οργανώσαμε την εκπαιδευτική διαδικασία με πολύ μεράκι και αγάπη προς τους μαθητές μας. Κρίναμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού και του διαθέσιμου υλικού της βιβλιοθήκης μας στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης με την συνεργασία και την καθοδήγηση της σχολικού συμβούλου.
Κορυφαία στιγμή αυτών των δράσεων είναι η αποψινή και ομολογώ πως είμαι πολύ ευτυχής και υπερήφανος για τους δασκάλους του σχολείου μου οι οποίοι με την συμμετοχή τους απόψε σε μια δραστηριότητα εκτός ωραρίου θέτουν πρώτα και πάνω από όλα το λειτούργημά τους και την προσφορά στα ελληνόπουλα.
Θέλω εδώ να ευχαριστήσω τους προϊσταμένους μας που ενισχύουν αυτές τις προσπάθειες. Τονίζω επίσης πως ανάμεσά μας είναι και οι φοιτητές του ΠΤΔΕ που κάνουν τις πρακτικές τους ασκήσεις αυτή την εβδομάδα στο σχολείο μας καθώς και αρκετοί συνάδελφοι γονείς των μαθητών οι οποίοι όπως πάντα είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν.
Το λόγο θα πάρει η υποδιευθύντρια και πρώην διευθύντρια του σχολείου μας κ. Μουχάκη η οποία με το μεράκι και την εργατικότητα αποτελεί την κινητήριο δύναμη σε όλες τις δράσεις και ιδιαίτερα στην συνέχιση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης του σχολείου για την οποία και θα σας μιλήσει.
Η κ. Τέγου δασκάλα της τετάρτης τάξης οποία έχει ορισθεί υπεύθυνη για την φιλαναγνωσία και ουσιαστικά σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της οργάνωσης αυτής της εκδήλωσης θα μας περιγράψει όσα  πρόκειται να συμβούν αύριο στο σχολείο μας με την κ. Σβορώνου.       
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου